Днес 70-ти рожден ден празнува легендата на Славия и българския футбол

...
Днес 70-ти рожден ден празнува легендата на Славия и българския футбол
Коментари Харесай

БФС поздрави Андрей Желязков

Днес 70-ти рожден ден чества легендата на Славия и българския футбол Андрей Желязков.

Бившият национал е роден на 9 юли 1952 година в Раднево, а първите си спортни стъпки прави в локалния Миньор (58 мача, 21 гола), преди да премине в най-стария столичен клуб и да запише внушителните 293 мача и 124 гола в границите на цяло десетилетие за „белите“. През 1981-а реализира високопрофилен трансфер в гранда Фейенорд, където играе един до друг с великия Йохан Кройф и печели златен дубъл – шампионска купа и Купа на Нидерландия. След още един сезон в Славия, Жужо, както го назовават ентусиастите, още веднъж отпътува зад граница – първо във френския Страсбург, след това и в белгийския Беершот, преди да приключи кариерата си на „Овча купел“ през 1989-а с рекордните 338 мача и 136 гола за Славия.

За националния тим Желязков дебютира през 1974-а и изиграва 54 срещи, в които се разписва 14 пъти. Участник на международното състезание в Мексико през 1986-а. През 1980-а е определен за Футболист номер едно на България.

След края на спортната си кариера Желязков работи като спортно-технически шеф и управител в Левски, Локомотив (София), Нафтекс и Локомотив (Пловдив), както и като скаут на Фейенорд за Източна Европа.

Българският футболен съюз честити юбилея на Андрей Желязков и му желае здраве и шанс!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР